Volgens een rapport van het ministerie van Arbeid en Sociale Zaken dat woensdag werd vrijgegeven voorafgaand aan de Internationale Holocaustherdenkingsdag , wonen ongeveer 165.800 Holocaustoverlevenden – de meerderheid van het totale aantal overlevenden – in de Joodse staat.

27 januari markeert de dag dat het Sovjet Rode Leger het vernietigingskamp Auschwitz in 1945 bevrijdde. Tijdens de Holocaust werden ongeveer 6 miljoen Europese Joden vermoord, wat neerkomt op meer dan een derde van het Joodse volk in die tijd. 

Ongeveer 90% van de overlevenden van de Holocaust is nu 80 jaar of ouder. Vorig jaar stierven 15.324 Israëlische overlevenden en immigreerden 98 Holocaustoverlevenden naar Israël. 

Van de overlevenden is 60% vrouw en 64% van de overlevenden is geboren in Europa, voornamelijk de voormalige republieken van de Sovjet-Unie en Roemenië, maar ook kleinere aantallen uit Polen, Bulgarije, Duitsland en Hongarije. 

Terwijl het epicentrum van de Holocaust zich in Europa bevond, komt ongeveer 36% van de Israëlische Holocaust-overlevenden uit Noord-Afrikaanse staten zoals Marokko en Algerije, die destijds werden gecontroleerd door het pro-nazi-Franse Vichy-regime. Tot de Israëlische Holocaustoverlevenden behoren ook kleinere aantallen uit Irak, Tunesië en Libië, waar lokale joden leden onder de door de nazi’s geïnspireerde rassenwetten en naar werk- en concentratiekampen werden gestuurd. In misschien wel het meest beruchte geval van antisemitische vervolging in het Midden-Oosten uit het nazi-tijdperk – bekend als de Farhoud – werden in juni 1941 in de Iraakse hoofdstad Bagdad honderden Iraakse joden gedood en gewond tijdens een door het pro-nazi-regime geïnitieerde pogrom. 

De meerderheid van de Israëlische Holocaust-overlevenden woont sinds de jaren vijftig in de Joodse staat. Meer dan een derde arriveerde echter met de post-Sovjet-joodse immigratiegolf naar Israël in de jaren negentig. 

De Verenigde Staten zijn de thuisbasis van ’s werelds op een na grootste aantal overlevenden van de Holocaust, met ongeveer 80.000 in 2021. Een derde van hen leeft in armoede volgens The Washington Post. In het grootstedelijk gebied van New York, waar ongeveer 50% van alle overlevenden van de Holocaust in de VS zich bevindt, leeft naar verluidt 40% in armoede, vergeleken met 10% van de gemiddelde Amerikanen van 65 jaar of ouder. 

De 82-jarige Holocaustoverlevende Sami Steigman, geboren in Roemenië en nu woonachtig in Manhattan, benadrukte de financiële uitdagingen voor veel Holocaustoverlevenden in de VS

“Ik maak deel uit van een derde van de overlevenden van de Holocaust in de VS die in armoede leven. Als ik spreek over de uitdagingen waarmee ik tijdens de Holocaust werd geconfronteerd, spreek ik ook over een andere uitdaging die ik heb overwonnen: dakloosheid”, zei Steigman. 

De armoedecijfers onder Israëlische Holocaustoverlevenden zijn even hoog en velen hebben het financieel moeilijk om rond te komen. Na onderhandelingen tussen Jeruzalem en Berlijn stemde de Duitse regering in oktober 2021 ermee in om nog eens 20 miljoen sikkel (ongeveer $ 6,3 miljoen) aan financiële steun over te dragen aan 3.700 Israëlische overlevenden van de Holocaust die in aanmerking komen voor Duitse staatspensioenen. De Israëlische regering is er echter grotendeels niet in geslaagd de hoge armoedecijfers onder Israëls afnemende aantal Holocaustoverlevenden te verlichten. 

De Israëlische Knesset-spreker Mickey Levy zal op de Internationale Holocaustherdenkingsdag het parlement van de Duitse Bondsdag in Berlijn toespreken. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een Knesset-spreker het Duitse parlement toespreekt. 

Tijdens zijn bezoek aan Berlijn zal Levy naar verwachting een ontmoeting hebben met de Duitse president Frank-Walter Steinmeier, kanselier Olaf Scholz en minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock. Levy zal ook een bezoek brengen aan het historische Wannsee-huis buiten Berlijn, waar de nazi-leiders op 20 januari 1942 bijeenkwamen en besloten de vernietiging van het Europese Jodendom door te voeren. 

De eigen officiële Holocaust-herdenkingsdag van de Joodse staat, Yom HaShoah, staat gepland voor eind april. Echter, Yad Vashem , Israëls Holocaust-monument, markeert meestal de Internationale Holocaustherdenkingsdag op 27 januari met verschillende evenementen om de herinnering aan de Holocaust te bewaren. 


Bronvermelding:
Datum:        15-06-2022
Auteur:        Redactie All Israel
Beeld:          screenshot Newsmax
Website:      All Israel


 

EN / NL/ עב