De Israëlische politie heeft de controversiële Pegasus-spyware – een hacksysteem voor mobiele telefoons – gebruikt om de burgers van het land te bespioneren, meldde de zakelijke nieuwssite Calcalist dinsdag. 

En erger nog, de spionageoperaties waren gericht op gezagsgetrouwe Israëlische burgers en vonden plaats zonder enig toezicht van het gerechtelijk apparaat. 

De doelwitten van de controversiële spionage waren onder meer leiders van de reguliere protesten tegen voormalig premier Benjamin Netanyahu, twee burgemeesters, regeringsmedewerkers en anti-LGBT-activisten. 

De Israëlische politie verwierf de Pegasus-spyware in 2013 en werd in 2015 operationeel onder leiding van Roni Alsheikh, de voormalige algemeen commissaris van de Israëlische politie, die eerder diende als plaatsvervangend hoofd van de Israëlische interne veiligheidsdienst, Shin Bet. 

Pegasus is ontwikkeld door een Israëlisch IT-surveillancebedrijf, NSO. Dit betekent dat de Israëlische politie haar burgers al minstens zes jaar bespioneerde – zonder gerechtelijk toezicht – door gebruik te maken van een juridische maas in de wet: Pegasus-technologie was niet opgenomen in bestaande wetten sinds ze werden aangenomen voordat de technologie werd uitgevonden.

In een van de meest controversiële incidenten heeft de Israëlische politie naar verluidt de Pegasus-spyware op afstand in de telefoons van de leiders achter de anti-Netanyahu-protesten geplant zonder hun toestemming of medeweten. Hierdoor kon de politie de privé-telefoongesprekken van de personen beluisteren en hun privéberichten lezen. 

Het spionageschandaal houdt verband met een breder internationaal schandaal waarbij regeringen over de hele wereld betrokken zijn die de Pegasus-spyware gebruikten om meer dan 1.000 personen in 50 verschillende landen te bespioneren, waaronder politieke dissidenten, journalisten, activisten, zakenlieden en politici. Marokko bespioneerde bijvoorbeeld critici van zijn regime en Franse nieuwszenders die berichtten over mensenrechtenschendingen in het land.

Begin november besloten de Amerikaanse autoriteiten om de NSO-groep op de zwarte lijst te zetten, samen met verschillende andere bedrijven uit Israël, Rusland en Singapore. 

Destijds legde de Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo de gevaren uit van regeringen die de spyware misbruiken. 

“Deze instrumenten hebben buitenlandse regeringen ook in staat gesteld om transnationale repressie uit te voeren, wat de praktijk is van autoritaire regeringen die zich richten op dissidenten, journalisten en activisten buiten hun soevereine grenzen om afwijkende meningen het zwijgen op te leggen. Dergelijke praktijken bedreigen de op regels gebaseerde internationale orde”, zei Raimondo . 

In theorie vereist het rechtssysteem van Israël de goedkeuring van gerechtelijke rechtbanken om invasieve maatregelen te nemen, zoals het bespioneren van burgers. In de praktijk wijst het spionageschandaal van de politie, in combinatie met een nieuwe wet die politieagenten in staat stelt om zonder huiszoekingsbevel binnen te treden, echter op een rechtssysteem in crisis, dat uitnodigt tot ernstige schendingen van de fundamentele mensenrechten. 

Het is niet de eerste keer dat de Israëlische autoriteiten te maken krijgen met beschuldigingen van machtsmisbruik. Ongeveer 400.000 Israëli’s werden in 2020 ten onrechte in quarantaine geplaatst vanwege de controversiële contactopsporing van Israëlische burgers door Shin Bet op het hoogtepunt van de COVID-19-pandemie. 

Het volgen van mobiele telefoons wordt meestal geassocieerd met bewaking van terrorismeverdachten. 

“Het idee van een regering die haar eigen burgers in de gaten houdt – dit zou alarm moeten slaan. Dit is in strijd met de fundamenten van de democratie. Je kunt democratie niet zomaar opgeven tijdens een crisis’, zei Maya Fried, een woordvoerster van de Vereniging voor Burgerrechten in Israël, afgelopen januari over COVID-tracking. 

Na de schokkende onthullingen dinsdag door de Calcalist, zei staatscontroleur Matanyahu Englman dat hij een onderzoek naar de claims zou openen. Het gebruik van dergelijke technologische tracking ” roept vragen op over het evenwicht tussen hun nut en de schending van het recht op privacy en andere vrijheden”, zei Englman . Hij onderstreepte ook dat het kantoor van de Staatscommissaris “speciale nadruk legt op de bescherming van de privacy van Israëlische burgers”.

Politiechef Kobi Shabtai ontkende dat Pegasus werd gebruikt om anti-Netanyahu-demonstranten, burgemeesters en anti-LHBT-activisten te bespioneren, maar ontkende niet dat de politie de spyware gebruikte tegen Israëlische burgers. 

Hij zei dat “alles werd gedaan met de juiste waarborgen en toezicht.”


Bronvermelding:
Datum:        19-2022
Auteur:        Redactie All Israel
Beeld:          Mendy Hechtman/Flash90
Website:      All Israel


 

EN / NL/ עב