Vorig jaar gevierd in Israël in de schaduw van COVID-beperkingen, belooft Chanoeka – ook bekend als het “lichtfestival” of het “feest van toewijding” – dit jaar een beetje helderder te worden nadat de regering besloot af te zien van een vakantiesluiting ondanks een toename van het aantal COVID-infecties en een nieuwe virusstam in Israël.

Dat is goed nieuws voor retailers en festivalorganisatoren die grootse plannen hebben voor de vakantie, wanneer het begint met de eerste kaarsverlichting op zondagavond 28 november.

Elke avond wordt tijdens de vakantie een extra kaars aangestoken op de negenvoudige kandelaar, een hanukkia, zowel in huizen als op openbare pleinen in het hele land.

De veelbetekenende tekenen van het vakantieseizoen beginnen weken eerder als bakkerijen de beroemde gelei-donuts beginnen te verkopen die verband houden met Chanoeka, plus de designer donuts die zijn vertakt van de originelen. Het voedsel van de feestdagen wordt gefrituurd in olie, wat het legendarische wonder van de olieverbranding in de tempel voorstelt – toen de Makkabeeën Jeruzalem heroverden.

De olie die ze nodig hadden om de tempel opnieuw in te wijden – genoeg voor slechts één dag – duurde in plaats daarvan acht dagen. Dit leidde tot het traditionele gezegde dat uit het verhaal naar voren kwam: ” nes gadol haya sham “, wat betekent: “daar gebeurde een groot wonder.” Nu zeggen Israëli’s: ” nes gadol haya po “, wat betekent “hier is een groot wonder gebeurd” en waarvan de initialen de dreidels sieren, het traditionele Chanoeka-speelgoed.

De Makkabeeën kwamen in opstand nadat koning Antiochus IV Epiphanes de Joodse natie binnenviel in 165 voor Christus en uitgesproken anti-Joodse decreten uitvaardigde. Korte tijd later wijdden de Grieken zelfs de tempel in Jeruzalem aan de zonnegod Apollo, en offerden ze varkens op het altaar – een gruwel voor het joodse geloof.

Dit leidde tot een drie jaar durende opstand waarin de Makkabeeën, een bende Joodse rebellen in Judea onder leiding van Judah Makkabeeën, zich verzetten tegen de Grieken en uiteindelijk de tempel bevrijdden. Ze vernietigden het onreine altaar en wijdden een nieuw altaar, vandaar de naam Toewijding van het Altaar of Hannukat HaMizbe’ach .

Hoewel Chanoeka geen religieuze feestdag is en het plaatsvond na het schrijven van het Oude Testament, nam zelfs Jezus het in acht.

En het was het feest van de inwijding van de tempel in Jeruzalem, en het was winter. En Jezus liep rond in de tempel, in de zuilengang van Salomo.


Bronvermelding:
Datum:        28-11-2021
Auteur:        Redactie Israel Nieuws
Beeld:         Een grote hanukhiah op de Sarona-markt in Tel Aviv, 14 december 2020. (Foto: Miriam Alster/Flash90)
Website:      https://news.kehila.org/


 

 

 

 

EN / NL/ עב