De Israëlische regering heeft een enorm sociaal-economisch plan goedgekeurd dat erop gericht is het leven van haar Arabische burgers, die al tientallen jaren lijden onder een lagere werkgelegenheid, een vervallen infrastructuur en, de laatste tijd, een stijgende misdaadgolf , aanzienlijk te verbeteren .
Het vijfjarenplan – ter waarde van 30 miljard shekel (ongeveer $ 9,4 miljard) – wil de kloof tussen de Joodse meerderheid van Israël en haar Arabische burgers aanzienlijk verkleinen.
De passage van dit plan werd waarschijnlijk beïnvloed door de opname van de Arabische Ra’am-partij in de huidige coalitie. De Israëlische regering worstelt momenteel om de algemene staatsbegroting in november goedgekeurd te krijgen en heeft de steun van de Ra’am-partij nodig.
Tijdens de kabinetsvergadering op zondag benadrukte premier Naftali Bennett het belang van het bevorderen en integreren van Arabische Israëli’s in de samenleving.
“Ons doel is om de lacunes in het onderwijs, de sociale zekerheid, de werkgelegenheid voor vrouwen en de economisch-gemeentelijke sfeer in het bijzonder te verkleinen. Hoe meer we het onderwijs voor wiskunde en wetenschappen in de Arabische sector intensiveren en de Arabische deelname aan de hightechmarkt vergroten, des te meer zullen we er allemaal bij winnen’, zei Bennett. “Daarom hebben we vandaag het kabinet een plan voorgelegd van gemiddeld 6 miljard shekel per jaar, voor vijf jaar. Een programma dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van werkgelegenheid, gemeentelijke versterking, het verbeteren van de gezondheidsdiensten, het stimuleren van integratie in hightech- en technologieberoepen en vele andere zaken.”
De situatie van de Arabische burgers van Israël is complex. Terwijl critici van Israël het land ten onrechte omschrijven als een “apartheidsstaat”, idealiseren voorstanders ook ten onrechte hun status als “de meest vrije Arabieren in het Midden-Oosten”, en negeren de uitdagingen waarmee Arabische Israëli’s worden geconfronteerd. De realiteit is niet zwart-wit.
Aan de ene kant hebben de Arabieren veel profijt gehad van het leven als burgers in de Israëlische democratie. De Arabisch-Israëlische bevolking transformeerde in 1948 van een grotendeels analfabete gemeenschap tot een van de best opgeleide Arabische bevolkingsgroepen in het Midden-Oosten. De christelijke Arabische gemeenschap wordt beschouwd als een van de best opgeleide in de hele Israëlische samenleving. De gemiddelde levensverwachting onder Arabische Israëli’s is tegenwoordig hoger dan onder gemiddelde blanke Amerikanen.
Oorspronkelijk een grotendeels agrarische gemeenschap, bekleden veel Arabische Israëli’s nu vooraanstaande posities in Israël als artsen, advocaten, hoge diplomaten, militaire officieren, rechters van het Hooggerechtshof en hoge regeringsfunctionarissen.
Ondanks aanzienlijke vooruitgang bestaan er echter nog steeds aanzienlijke sociaaleconomische verschillen tussen Joodse en Arabische burgers in Israël in termen van inkomensongelijkheid en kindersterfte .
Als je door Israël rijdt, kun je de ongelijkheid zien tussen Joods-Israëlische steden – die goed worden onderhouden en onderhouden – en Arabisch-Israëlische steden, die vaak worden verwaarloosd.
Het nieuwe plan is ook bedoeld om de internetconnectiviteit tussen Arabische Israëli’s te verbeteren door de uitbreiding van glasvezelkabelinfrastructuur. Dit maakt deel uit van de inspanningen van de regering om meer Arabieren te integreren in de startende economie.
Terwijl een groeiend aantal jonge Arabische Israëli’s aan universiteiten studeert, is momenteel slechts 1% van hen werkzaam in de Israëlische hightechsector. Een deel van het probleem is dat de meeste Arabische Israëli’s relatief ver weg wonen van de belangrijkste technische centra in centraal Israël. Andere uitdagingen zijn onder meer een gebrek aan staatsfinanciering, onvoldoende infrastructuur en onvoldoende aandacht voor hightech op Arabische scholen.
Zoals in de meeste samenlevingen zijn er ook gevallen van informele discriminatie jegens minderheidsburgers, vooral in de particuliere sector. Bovendien komen veel Israëlische start-ups doorgaans voort uit netwerken die zijn gevormd tijdens de militaire ervaring en de meeste Arabieren dienen niet in het Israëlische leger.
Aangezien de Israëlische technologiesector momenteel een tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten heeft en de Israëlische economie afhankelijk is van deze cruciale industrie, zou de opname van opgeleide, ondernemende Arabieren in de hightechsector van de Joodse staat voor beide partijen voordelig zijn.
Revital Duek, co-executive director bij Tsofen, een NGO die zich richt op het promoten van Arabische ingenieurs om de hightechsector te betreden, ziet een groot potentieel voor Arabische Israëli’s in de tech-industrie.
“Vandaag zijn er 8.000 Arabische ingenieurs in Israëlische hi-tech, en we willen dat binnen vijf jaar verhogen tot 20.000”, zei Duek . “Er zijn al 5.000 Arabische studenten die technologie studeren aan universiteiten, dus het plan is redelijk realistisch. Dit zou een enorme kans zijn voor de Arabische gemeenschap en haar economie, waar velen onder de armoedegrens leven met weinig kansen op vooruitgang.”
Bronvermelding:
Datum: 26-10-2021
Auteur: Redactie All Israel
Beeld: Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid en Mansour Abbas, hoofd van de Ra’am-partij, bezoeken op 21 oktober 2021 een middelbare school in de Neve Midbar Regional Council, een regio in het zuiden van Israël bevolkt door Negev-bedoeïenen. (Foto: Flash90)
Website: All Israel