Hieronder volgt de volledige toespraak van premier Netanyahu die hij maandagavond uitsprak via een video verbinding tijdens de algemene vergadering van de VN.

Meneer de President, dames en heren,

Het Midden-Oosten staat niet bepaald bekend om het produceren van goed nieuws, en weinigen verwachtten dat dit jaar anders zou zijn. Weet u, de pandemie verwoest ons deel van de wereld zoals overal.

Maar ik ben verheugd u te kunnen mededelen dat ik u dit jaar over goed nieuws uit het Midden-Oosten kan vertellen. Ik kan zelfs twee soorten goed nieuws melden.

Eerder deze maand ondertekende Israël tijdens een ceremonie in het Witte Huis, georganiseerd door president Trump, historische overeenkomsten met de Verenigde Arabische Emiraten en het Koninkrijk Bahrein.

Dit was het eerste vredesverdrag tussen Israël en een Arabisch land in meer dan een kwart eeuw. En het was de eerste keer dat vredesakkoorden tussen Israël en twee Arabische landen op dezelfde dag werden ondertekend.

Deze nieuwe overeenkomsten zullen onze volkeren de zegeningen van vrede en de enorme voordelen brengen die gepaard gaan met meer handel, meer investeringen, meer handel, transport, toerisme en meer samenwerking op zoveel andere gebieden.

Ik twijfel er ook niet aan dat binnenkort, zeer binnenkort, meer Arabische en moslimlanden zullen toetreden tot de cirkel van vrede.

Dit goede nieuws over vrede kwam tot stand door een duidelijke breuk met de mislukte strategieën uit het verleden.

Veel te lang hebben de Palestijnen effectief een veto gehanteerd over vrede tussen Israël en de bredere Arabische wereld.

Decennia lang werd alle vooruitgang stopgezet en gegijzeld door volstrekt onrealistische Palestijnse eisen, zoals de eis dat Israël zich terugtrok tot de onverdedigbare linies van 1967 en zijn veiligheid in handen van anderen zou leggen; of de eis dat Israël tienduizenden Joden uit hun huizen moet verdrijven, waardoor etnische zuiveringen worden gepleegd; of de eis dat Israël miljoenen Palestijnen opneemt die afstammelingen zijn van vluchtelingen uit een oorlog die meer dan een halve eeuw geleden door de Palestijnen tegen Israël werd gelanceerd.

Natuurlijk zijn deze eisen, samen met vele andere, volstrekt niet-starters voor elke verantwoordelijke Israëlische regering. Toch hebben velen in de internationale gemeenschap jarenlang geprobeerd deze absurde Palestijnse eisen te stillen, en als gevolg daarvan hebben ze tijd verspild om te proberen een illusie naar voren te brengen die niet zal gebeuren, in plaats van te werken aan een realistische oplossing die zou kunnen gebeuren.

Gelukkig koos president Trump een ander pad naar vrede – een pad dat in werkelijkheid verankerd is.

Hij erkende Jeruzalem als de hoofdstad van Israël; hij erkende de soevereiniteit van Israël over de Golanhoogvlakte; en hij kwam met een realistisch vredesplan dat het gelijk van Israël erkent, tegemoet komt aan de veiligheidsbehoeften van Israël en de Palestijnen een waardig realistisch pad voorwaarts biedt als ze vrede sluiten met Israël.

De critici voerden aan dat elk van deze stappen van president Trump de kansen op vrede zou doden.

Nou, ze hadden het mis. Helemaal fout.

Die stappen brachten vrede.

u hebben twee Arabische staten besloten vrede te sluiten met Israël, en er zullen er nog meer volgen.

De groeiende cirkel van vrede zal een akkoord tussen Israël en de Palestijnen niet minder waarschijnlijk maken. Het zal vrede tussen Israëli’s en Palestijnen waarschijnlijker maken.

Palestijnse leiders zullen steeds meer beseffen dat ze niet langer een veto hebben over vrede en vooruitgang in onze regio, en hopelijk zullen die leiders uiteindelijk besluiten vrede te sluiten met de Joodse staat.

En als dat gebeurt, zal Israël klaar zijn.

Ik zal er klaar voor zijn en ik zou bereid zijn om te onderhandelen op basis van het Trump-plan om voor eens en voor altijd een einde te maken aan ons conflict met de Palestijnen.

Dames en heren,

Israël en staten in de Arabische wereld werken niet alleen samen bij het bevorderen van vrede. We staan samen in de confrontatie met de grootste vredesvijand in het Midden-Oosten: Iran.

Iran valt moedwillig en herhaaldelijk zijn buren aan, en zijn terreurproviders zijn direct betrokken bij geweld in het hele Midden-Oosten, inclusief in Irak, Syrië, Jemen, Gaza en natuurlijk Libanon.

We hebben vorige maand allemaal de vreselijke explosie in de haven van Beiroet gezien. De explosie is hier gebeurd. Dit is de haven van Beiroet.

Tweehonderd mensen stierven, duizenden mensen raakten gewond en een kwart miljoen mensen raakten dakloos.

Nu, hier is waar de volgende explosie zou kunnen plaatsvinden. Hier. Dit is de wijk Janah in Beiroet. Het is pal naast de internationale luchthaven. En hier houdt Hezbollah een geheim wapendepot bij. Dit geheime wapendepot, hier, grenst op een meter afstand van een gasbedrijf. Dit zijn gasflessen. Hier. Het is een paar meter verwijderd van een benzinestation. Het is vijftig meter verwijderd van het gasbedrijf. Hier zijn nog meer benzinetrucks. En het is hier ingebed in burgerwoningen, hier in burgerwoningen. Voor de Janah buurtbewoners zijn dit de daadwerkelijke coördinaten.

Dus ik wil je de ingang van de raketfabriek van Hezbollah laten zien. Omdat dat het is. Het is hier. Dit is het gasbedrijf en dit is het explosievendepot voor raketten.

Ik zeg tegen de mensen van Janah, je moet nu handelen. U moet hiertegen protesteren. Want als dit ding ontploft, is het weer een tragedie.

Ik zeg tegen de bevolking van Libanon: Israël wil u geen kwaad doen.

Maar Iran wel.

Iran en Hezbollah hebben u en uw gezinnen opzettelijk in groot gevaar gebracht.

En wat u duidelijk moet maken, is dat wat ze hebben gedaan onaanvaardbaar is. Je zou ze moeten vertellen, deze depots afbreken.

Nog maar een paar dagen geleden ontplofte een van deze depots in Ain Qana in Zuid-Libanon.

En daarom moet de internationale gemeenschap erop aandringen dat Hezbollah stopt met het gebruik van Libanon en Libanese burgers als menselijk schild.

Dames en heren,
We moeten allemaal opkomen tegen Iran, en president Trump verdient lof omdat hij precies dat heeft gedaan.

Allereerst prijs ik president Trump voor zijn terugtrekking uit de gebrekkige nucleaire deal met Iran.

In 2015 stond ik als enige tussen de wereldleiders in mijn verzet tegen de beschamende nucleaire deal met Iran. Ik was ertegen omdat de nucleaire deal Irans pad naar de bom niet blokkeerde, maar het effende zijn weg ernaartoe. Ik was ertegen omdat de beperkingen van de deal op het nucleaire programma van Iran slechts tijdelijk waren en geen verband hielden met de gedragsverandering van Iran.

Nu heeft Iran zelfs die tijdelijke beperkingen geschonden.

Door deze schendingen zal Iran binnen enkele maanden genoeg verrijkt uranium hebben voor twee atoombommen.

En Iran heeft gewerkt aan een nieuwe generatie centrifuges, de IR9 genaamd, die de verrijkingscapaciteit van Iran vijftigvoudig zal vergroten.

Dames en heren,

Het lijdt geen twijfel dat Iran op zoek is naar kernwapens.
Het eens geheime nucleaire archief, dat Israëls agenten uit het hart van Teheran verkregen, bewijst dat zonder enige twijfel.

In de aanloop naar de nucleaire deal kreeg Israël te horen – vooral door onze Europese vrienden – dat elke Iraanse overtreding snel en krachtig zou worden beantwoord.

Maar met het oog op de brutale schendingen van Iran, in het licht van het onweerlegbare bewijs van het nucleaire archief, heeft de Veiligheidsraad, nou ja, absoluut niets gedaan.

En getrouwd met de mislukte nucleaire deal, weigert de Veiligheidsraad ook nog steeds te zien wat duidelijk was voor iedereen die iets van het Midden-Oosten begrijpt.

In plaats van de agressie van Iran te beteugelen, voedde en financierde de nucleaire deal het.

Vijf jaar geleden, door de sancties tegen Iran op te heffen, openden de leidende machten van de wereld de deur van een tijgerkooi, en toen hoopten ze gewoon op het beste.

Maar in plaats daarvan, precies zoals ik vijf jaar geleden heb gewaarschuwd, lijden wij die in het Midden-Oosten leven de gevolgen van die onverantwoordelijke deal. Een rijker en aangemoedigd Iran gebruikte de miljarden die in zijn schatkist stroomden om zijn campagne van bloedbad en verovering in de regio te voeden.

Gelukkig erkende president Trump de rampzalige nucleaire deal voor wat het was en handelde hij.

Hij herstelde Amerikaanse sancties, dwong landen om te kiezen tussen zaken doen met Amerika of zaken doen met Iran, en schakelde de gevaarlijkste terrorist ter wereld, Qassem Suleimani, uit.

En vorige maand, toen de Veiligheidsraad weigerde een wapenembargo tegen Iran uit te breiden, braken de Verenigde Staten de sancties terug.

Terwijl de Veiligheidsraad verdeeld is, zijn wij in de regio verenigd.
Zowel Arabieren als Israëli’s dringen samen aan op harde actie tegen Iran. En als Arabieren en Israëli’s het eens zijn, moeten anderen opletten.

Israël roept alle leden van de Veiligheidsraad op, sta achter de Verenigde Staten tegen de agressie van Iran, blijf erbij door erop te staan ​​dat Iran zijn kernwapenprogramma voor eens en voor altijd beëindigt, sta achter de Verenigde Staten bij het aanpakken van het grootste gevaar voor de vrede in regio.

En als u dat doet, ben ik ervan overtuigd dat we de komende jaren meer goed nieuws uit het Midden-Oosten kunnen vieren.

Goed nieuws voor Israël.
Goed nieuws voor onze Arabische buren.

Bron: Joods.nl


 

 

EN / NL/ עב