Tenminste 800 aanvallen, onder andere vanuit Iran en Polen, waren afgeslagen door Israëls nieuw geupgrade luchtverkeer cyber verdedigingsysteem, lieten ambtenaren aan Israëls tv-zender Channel 12 weten.

23 jan. 2020 | VS vice-president Mike Pence wuift terwijl hij het vliegtuig met zijn vrouw Karen verlaat bij aankomst op Ben Goerion International Airport om de World Holocaust Forum bij Yad Vashem bij te wonen. (Ammar Awad/Pool Photo via AP)

Terwijl Israël gastland was voor tientallen wereldleiders voor de Wereld Holocaust Forum vorige week, sloeg het cyber verdedigingssysteem van het land honderden cyberaanvallen af die het gemunt hadden op Ben Goerion Airport en de landende vliegtuigen van de wereldleiders, inclusief die van de Amerikaanse vice-president Mike Pence en de Russische president Vladimir Putin.

Channel 12 citeerde daarmee de Authority Cyber Division van het vliegveld. Alle aanvallen waren met succes afgeslagen, aldus ambtenaren.

De aanvallers kwamen uit Iran, China, Noord Korea, Rusland en Polen, volgens het rapport. “De aanvallen waren erop gericht om de vluchtroutes van meer dan 60 vliegtuigen, waar koningen, presidenten en andere staatshoofden in zaten, te verstoren.”

23 jan. 2020 | Russisch president Vladimir Poetins vliegtuig landt op Ben Gurion International Airport voor de World Holocaust Forum (Screen grab)

Ambtenaren vertelden, dat Israël al voorbereid was op zo’n grote aanval omdat dit onder de veiligheidsvoorbereidingen valt voor een diplomatieke bijeenkomst van zo’n hoog-niveau .

Het groeiende alomtegenwoordige netwerksystemen op luchthavens, in verkeerstorens en vliegtuigen heeft het gevaar op succesvolle hackpogingen op computersystemen vergroot vanwege de chaos en de verwoesting die kunnen worden aangericht.

De VS, Israël en andere landen hebben allen in antwoord op de dreiging van de laatste jaren drastisch geïnvesteerd in cyberverdediging voor deze systemen.

‘Hercules’, een bijzonder project van Israëls veiligheidsautoriteit, was in 2017 gelanceerd om de gevaren voor de luchtvaart in kaart te brengen en oplossingen te ontwikkelen, inclusief Research & Development, internationale samenwerking, en nieuwe trainingen voor piloten en gerelateerd personeel om met cyber noodsituaties om te kunnen gaan.

 

______________________________________________________________________
Bronvermelding
Auteur: Times of Israel staff
Datum: 26 januari 2020
Website: timesofisrael.com
______________________________________________________________________

EN / NL/ עב