Vorig jaar werden in Brazilië vijfhonderd neonazicellen geïdentificeerd, zei de gezant van Latijns-Amerika voor de bestrijding van antisemitisme maandag.

Het opzienbarende cijfer werd genoemd in Tel Aviv, op het jaarlijkse Global Forum van het in New York gevestigde America Jewish Committee, dat een plenaire zitting omvatte met zeven internationale gezanten tegen antisemitisme, en kwam weken na de lancering van de Amerikaanse Nationale Strategie tegen Antisemitisme.

“Mensen in Latijns-Amerika hebben de neiging om te denken dat antisemitisme in Europa gebeurt,” zei Fernando Lottenberg, de commissaris voor het monitoren en bestrijden van antisemitisme van de Organisatie van Amerikaanse Staten. “Het is niet zo sterk als in de VS, maar het wordt steeds sterker.”

De sprekers in Tel Aviv merkten op dat regeringen over de hele wereld zich hebben aangesloten bij de strijd tegen antisemitisme die voorheen alleen werd gevoerd door leiders van Joodse gemeenschappen, door tientallen afgezanten te benoemen om de plaag te bestrijden en door de IHRA-werkdefinitie van antisemitisme aan te nemen.

Onzeker in Europa
Toch gaf de speciale gezant van de Europese Unie toe dat deze steun van de overheid niet wordt gevoeld door Joodse gemeenschappen in heel Europa, die zich steeds onzekerder voelen.

“Antisemitisme moet op een meer gecoördineerde manier worden aangepakt om het joodse leven te bevorderen zonder bezorgdheid over de veiligheid,” zei Katharina von Schnurbein, coördinator voor de bestrijding van antisemitisme bij de Europese Commissie. “We zien niet dat de verandering over de hele linie wordt gevoeld in de Joodse gemeenschap.”

Ze merkte op dat anti-Israël standpunten vaak deel uitmaken van het antisemitisme waar Europese Joden mee te maken hebben.

“We weten dat Joden soms hun identiteit verbergen in Europa vanwege vragen over wat ‘hun’ premier doet,” zei ze. “Veel mensen hebben standpunten over Israël zonder hier ooit te zijn geweest,” vertelde ze de bijeenkomst in Tel Aviv.

“Het begint met de Joden, maar stopt daar niet,” zei von Schnurbein over antisemitisme.

Eddo Verdoner, de door de regering benoemde nationale coördinator voor de bestrijding van antisemitisme in Nederland, zei: “De grote incidenten zullen worden veroordeeld.

“De echte problemen zijn van dag tot dag”, voegde hij eraan toe, en hij betreurde de “groeiende onverschilligheid van de massa’s” in combinatie met de schadelijke invloed van sociale media in het land van Anne Frank.

Lord John Mann, een adviseur van de Britse regering op het gebied van antisemitisme, zei: “Er is een zwijgende intimidatie, van mensen die worden gemeden en er geen vertrouwen in hebben om zichzelf te kunnen zijn.”

Hij noemde een groeiend bewustzijn van het probleem in het Verenigd Koninkrijk, met drie parlementsleden, waaronder de voormalige leider van de Labour Party, Jeremy Corbyn, die van hun functie zijn ontheven vanwege antisemitisme.

Een Amerikaans probleem
“Wat we ooit dachten dat een Europees probleem was, is een Amerikaans probleem geworden,” zei rabbijn Andrew Baker, de directeur internationale Joodse zaken van de AJC.

Baker, die ook de persoonlijke vertegenwoordiger is van de fungerend voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) voor de bestrijding van antisemitisme, merkte op dat vorig jaar nog het gevoel in de Amerikaanse regering was dat antisemitisme moet worden aangepakt als onderdeel van een bredere inspanning om intolerantie te bestrijden.

“Nu is er een begrip dat antisemitisme een uniek probleem is en niet slechts een subset van andere vormen van intolerantie,” zei hij.

2023 Upper West Side Manhattan
“Veel Amerikanen zijn bang en bezorgd,” zei Deborah Lipstadt, de speciale gezant van de VS voor het monitoren en bestrijden van antisemitisme.

Ze zei dat ze onlangs werd benaderd door New Yorkse Joden die zeiden dat ze hun keppeltjes vervingen door baseballpetjes als ze in de metro reden.

“Dit is 2023 Upper West Side Manhattan,” zei Lipstadt.

De optimisten vragen of dit 1933 is, terwijl de pessimisten vragen of het 1938 is, merkte ze op.

“Op die vraag zeg ik nee,” zei Lipstadt. “In die tijd was het antisemitisme afkomstig van regeringen, waaronder ons eigen ministerie van Buitenlandse Zaken, dat het Joden onmogelijk maakte om naar de VS te komen.”

Vandaag, bijna acht decennia na de Holocaust, “hebben we veel om dankbaar voor te zijn,” zei ze.

________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
13-6-2023

Auteur:
Etgar Levkovics

Beeld:

Antisemitism envoys are honored at the American Jewish Committee’s Global Forum in Tel Aviv, June 2023. Courtesy of the American Jewish Committee.
EN / NL/ עב