Opgravingen door de Israel Antiquities Authority (IAA) hebben acht grote struisvogeleieren blootgelegd naast een oude vuurplaats. Niet ver van Beer Milka, in de zandduinen van Nitzana, wordt momenteel een landbouwgebied ontwikkeld voor Moshav Be’er Milka. Het gebied ligt overigens in de nabijheid van onze Israel Today-wijngaarden en olijfgaarden.

In Israël stuurt de IAA gewoonlijk een team om historisch bewijsmateriaal veilig te stellen voordat er bouwwerkzaamheden worden verricht. Zij vonden de haard en de zeldzame struisvogeleieren, die gedateerd zijn tussen 4000 en 7500 jaar oud.

IAA-opgravingsdirecteur Lauren Davis: “Dit is een zeer belangrijke vondst die ons – met behulp van moderne wetenschappelijke methoden – veel kan leren over de nomadische bevolking van de woestijn in de oudheid.”

De kampeerplaats, die in de prehistorie door woestijnnomaden werd gebruikt, heeft een oppervlakte van ongeveer 200 vierkante meter. “Op de site vonden we verbrande stenen, vuurstenen en stenen werktuigen, en aardewerk scherven, maar de echt bijzondere vondst is deze verzameling struisvogeleieren,” legde Davis uit. “Hoewel de nomaden op deze plek geen permanente structuren bouwden, maken vondsten als deze hun aanwezigheid in de woestijn voelbaar. Deze kampen werden snel bedekt door de duinen en blootgelegd door de beweging van het zand gedurende honderden en duizenden jaren. Dit feit verklaart de uitzonderlijke staat van bewaring van de eieren en geeft ons een kijkje in het leven van de nomaden die in de oudheid door de woestijn trokken.”

Struisvogeleieren zijn op veel plaatsen aangetroffen op archeologische vindplaatsen uit verschillende tijdperken, waaruit het belang ervan als grondstof blijkt. Ze kwamen in het wild voor in de regio tot in de 19e eeuw.

“We hebben al struisvogeleieren gevonden op archeologische vindplaatsen op begraafplaatsen, als luxeartikelen en als watervaten. Natuurlijk dienden ze ook als voedsel: één struisvogelei heeft de voedingswaarde van ongeveer 25 normale kippeneieren,” aldus IAA-deskundige Dr. Amir Gorzalczany. “Soms is er zelfs bewijs van versieringen en snijwerk op struisvogeleieren, wat suggereert dat ze als juwelen werden gebruikt. Interessant is dat struisvogeleieren niet ongewoon zijn bij opgravingen, terwijl de botten van de grote vogel niet worden gevonden. Dit kan erop wijzen dat de mensen in de oudheid alleen maar tevreden waren met het verzamelen van de eieren.”


Bronvermelding:
Datum:        13-01-2023
Auteur:        Redactie Israel Today
Beeld:           Israëlische Oudheidkundige Dienst
Website:      israeltoday.nl


 

EN / NL/ עב