Met talloze lagen van oude beschavingen in een klein gebied, is het Heilige Land letterlijk een eindeloze schat voor archeologen.

Een 3.000 jaar oude Egyptische scarabee-zeehond werd ontdekt tijdens een recente excursie van de achtste klas in Azor, een klein stadje in de buurt van Tel Aviv, volgens een aankondiging van de Israel Antiquities Authority op woensdag.

Oude scarabeeën zijn duidelijk Egyptisch en honderden zijn door de jaren heen gevonden in het land Israël. Sommige werden geïmporteerd uit Egypte, terwijl anderen lokaal werden gemaakt onder zware Egyptische culturele invloed.

Gilad Stern, IAA’s educatieve centrumofficier die de excursie leidt, beschreef de opmerkelijke ontdekking als ‘de droom van elke amateurarcheoloog’.

Zoals zo vaak het geval is, was de ontdekking per ongeluk. Weinig of geen van de deelnemende leerlingen van de achtste klas van de Rabin Middle School in Azor hadden kunnen denken dat ze getuige zouden zijn van zo’n belangrijke archeologische ontdekking.

Gilad Stern, onderwijsmedewerker van de Israel Antiquities Authority, met de achtste klas studenten van rabin middle school in Azor. (Foto: Gilad Stern / Israel Antiquities Authority.)

“We liepen rond toen ik iets zag dat leek op een klein speeltje op de grond,”herinnerde Stern zich. “Een innerlijke stem zei tegen me: ‘Pak het op en draai het om.’ Ik was stomverbaasd. Het was een scarabee met een duidelijk ingesneden tafereel, de droom van elke amateurarcheoloog. De leerlingen waren erg enthousiast.”

Dr. Amir Golani, een IAA-expert op het gebied van de bronstijd, gelooft dat de scarabee een oud statussymbool was.

“De scarabee werd gebruikt als een zegel en was een symbool van macht en status,” zei Golani. “Het kan aan een ketting of een ring zijn geplaatst. Het is gemaakt van faience, een silicaatmateriaal bedekt met een blauwgroen glazuur.”

Golani zei dat het onduidelijk was hoe de oude Egyptische scarabee in Azor terechtkwam, dicht bij de Middellandse Zeekust van Israël.

“Het kan uit de handen van een belangrijke autoriteitsfiguur zijn gevallen die door het gebied is gegaan, of het kan opzettelijk in de grond zijn begraven samen met andere objecten en na duizenden jaren kwam het aan de oppervlakte,”speculeerde Golani.

Een staande figuur is aan één kant van de scarabee gesneden. De archeologen geloven dat het langwerpige hoofd van de figuur de kroon van de oude Egyptische farao’s vertegenwoordigt.

“Deze scène weerspiegelt in feite de geopolitieke realiteit die heerste in het land Kanaän tijdens de late bronstijd (1500-1000 voor Christus), toen de lokale Kanaänitische heersers leefden (en soms in opstand kwamen) onder Egyptische politieke en culturele hegemonie,”zei Golani. “Daarom is het heel goed mogelijk dat het zegel inderdaad uit de late bronstijd stamt toen de lokale Kanaänieten werden geregeerd door het Egyptische rijk.”

IAA-directeur Eli Eskosido verwelkomde de ontdekking, die de deelnemende leerlingen de mogelijkheid bood om contact te maken met de diverse archeologische geschiedenis van Israël.

“De vondst van de scarabee in het kader van een veldreis met studenten die deelnemen aan de cursus Gids, is symbolisch, omdat de leerlingen archeologische kennis opdeden en tegelijkertijd bijdroegen aan ons archeologisch erfgoed,” zei Eskosido. “Deze samenwerking is echt in beweging, omdat we werken aan het verbinden van gemeenschappen met hun culturele erfgoed.”

Natuurbeschermer Yosef Bukengolts reinigt het scarabeezegel in de Israel Antiquities Authority Laboratories. (Foto: Assaf Peretz/Israel Antiquities Authority)

Archeologische opgravingen bieden christelijke bezoekers in het Heilige Land een kans om contact te maken met het bijbelse joods-christelijke erfgoed van Israël.

“Unearth the Land of the Bible” is de naam van een nieuw, uniek ontworpen toeristisch pakket dat Amerikaanse christelijke toeristen uitnodigt om deel te nemen aan archeologische opgravingen in heel Israël. De 10-daagse archeologische rondleidingen staan gepland voor 17-27 april volgend jaar.

In augustus verwelkomde de vertrekkende Israëlische minister van Toerisme Yoel Razvozov het vooruitzicht van christelijke toeristen die deelnemen aan archeologische opgravingen in Israël.

“Onze prachtige geschiedenis in dit land trekt veel toeristen aan, mensen die van Israël houden, die met hun eigen handen de verborgen schatten willen ontdekken die we hier hebben,” zei hij.


Bronvermelding:
Datum:        30-11-2022
Auteur:        Redactie
Beeld:          De scarabee, met rechts een zittende figuur en links een staande figuur met geheven arm, symboliseert mogelijk het verlenen van gezag. (Foto: Gilad Stern/Israel Antiquities Authority
Website:      https://news.kehila.org/


 

 

EN / NL/ עב