De bekende organisatie The One Million Lobby, zij vertegenwoordigd de jonge Russische sprekende immigranten in Israël, is druk bezig met een campagne waarin ze de premier Lapid oproept in te zien dat het de regering niet lukt om de nieuwkomers te laten integreren en een plek te geven in de samenleving. Eigenlijk komt het erop neer, volgens Alex Riff, CEO van de The One Million Lobby, dat de regering de Russische nieuwkomers niet serieus neemt.

Door Philip van den Berg

De lobby-organisatie van Riff had daarentegen juist de aliyah in de afgelopen maanden gepromoot binnen in de voormalige Sovjet-Unie. Niet alleen in Oekraïne en het land van Poetin, maar ook in andere voormalige Sovjetrepublieken. Op allerlei manieren zegt Riff probeert The One Millionn Lobby, als non-profit organisatie, de overheid ervan te overtuigen dat het huidige beleid en de gemaakte keuze meer dan onvoldoende zijn. Via social-media deelt The One Million Lobby haar boodschap, onder ander via onderstaand Facebook-bericht, waarin staat: “Premier, het is tijd dat u wakker wordt en u de opname en de integratie van Russische aliyah serieus neemt!’

Vele tienduizenden
Waarom? Sinds de Russische invasie, eind februari, zijn sinds de oorlog al meer dan 40.000 Joodse immigranten aangekomen in thuisland. Nog vele anderen staan op het punt aliyah te maken. Ondanks de getoonde inzet en betrokkenheid zal, wanneer er niets veranderd, dit alles leiden tot een crisis in het land. De problemen, zorgen en moeite zullen vele malen groter zijn dan tijdens de jaren negentig van de vorige eeuw.

Een druppel
Een duidelijke aanwijzing is dat recent de regering een bedrag van 90 miljoen NIS heeft vrijgemaakt voor de huidige knelpunten vanwege het grote aantal nieuwkomers. Helaas wordt dit bedrag niet op de juiste manier besteed en daarbij wordt alleen gekeken naar korte termijn oplossingen. Het biedt alleen hulp en ondersteuning voor de eerste periode in hun nieuwe thuisland. Ofwel, de problemen voor de lange termijn worden genegeerd.

1 miljard begroot
Hoewel de Israëlische regering onlangs enkele stappen goedkeurde om de aliyah voor de Joden in Rusland te versnellen, dit op basis van de WEt op de Terugkeer. Dit leidt tot de komst van vele tienduizenden aliyah-kandidaten op korte termijn. Volgens dit besluit heeft iedereen hierdoor recht op een opvangpakket en een verblijfsvergoeding. De bijkomende zijn begroot op 1 miljard NIS. Het is dan ook niet vreemd dat Riff en haar organisatie The One Million Lobby helder en duidelijk communiceert dat de regering zichzelf in haar vingers snijdt, maar ook in haar doen en laten de Russische aliyah afdoet als onbelangrijk.

Volgens haar bronnen zijn op dit moment slechts twee hotels beschikbaar zijn voor Russische olim – 100 kamers in totaal. Een triest maar veelzeggend signaal!

EN / NL/ עב