Israëls “Operatie Breaking Dawn” ging zondag zijn derde dag in, toen de Palestijnse Islamitische Jihad in de Gazastrook het afvuren van raketten op de Joodse staat hervatte.

Zondagavond hadden terroristen uit Gaza volgens de IDF bijna 1.000 projectielen op de Joodse staat afgevuurd sinds de vijandelijkheden uitbraken.

Het Iron Dome-raketafweersysteem onderschepte met succes 97 procent van de projectielen die op weg waren naar bevolkte gebieden. Volgens de PIJ is het aantal Palestijnse doden gestegen tot 43 ‘martelaren’, waaronder 11 kinderen en 4 vrouwen.

Rekening houdend met de militaire prestaties, zei de IDF dat 139 PIJ-locaties zijn getroffen, waaronder een terroristische aanvalstunnel, raketlanceerposten, militaire posities en wapenopslagfaciliteiten, evenals PIJ-commandanten van de zuidelijke en noordelijke brigade en antitanklanceringsteams in de Gazastrook. Een van de tunnels werd gebruikt voor infiltratieaanvallen van de Islamitische Jihad in Israël, maar ging niet over naar Israëlisch grondgebied, zei de IDF.

Volgens het door Hamas geleide Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zijn er geen slachtoffers gemeld aan Israëlische zijde, terwijl ongeveer 41 Palestijnen zijn gedood.

Ongeveer 160 van de raketten kwamen te kort in Gaza, waarbij ten minste negen mensen omkwamen, zei de IDF. Zo bv. mislukte de lancering van een raket die vroegtijdig neerstortte in het Gaza gebied waarbij bijna een nieuwsploeg werd geraakt van de pro-Iraanse Libanese tv-zender al-Mayadeen:

Staakt het vuren

Tijdens een bezoek aan gemeenschappen langs de grens met Gaza op zondag, vertelde de Israëlische premier Yair Lapid een groep burgemeesters en raadshoofden dat Israël ‘zijn doelen heeft bereikt’ met Operatie Breaking Dawn.

De doelen zijn bereikt. Het heeft geen zin om de operatie voort te zetten“, zei Lapid naar verluidt. Het leger voegde eraan toe dat het sinds de lancering van zijn missie meer dan 140 activa van de PIJ in Gaza had getroffen.

Premier Yair Lapid had op zondag een ontmoeting met oppositieleider Binyamin Netanyahu op het kabinet van de premier voor een updatebijeenkomst over veiligheidskwesties. De militaire secretaris van de premier, generaal Avi Gil, nam deel aan de bijeenkomst.

Intussen werd onder impuls van Egypte een staakt-het-vuren bereikt tussen de partijen, dat op zondagavond om 23u30 (lokale tijd) in werking is getreden.

De VN-gezant die belast is met het bereiken van vrede in het Midden-Oosten, zegt dat zijn organisatie “intensief betrokken” is geweest bij het helpen van Israël en de Islamitische Jihad om een ​​door Egypte bemiddeld staakt-het-vuren te bereiken.

Als onderdeel van de onderhandelingen over een staakt-het-vuren heeft de speciale coördinator van de VN voor het vredesproces in het Midden-Oosten, Tor Wennesland, afgesproken dat een VN-team zowel PIJ-gevangenen Bassam al-Saadi als de hongerstakende Khalil al-Awawda zal bezoeken, vertelt een hoge diplomaat uit het Midden-Oosten aan The Times of Israël

“We onderstrepen onze toewijding om er alles aan te doen om de aanhoudende escalatie te beëindigen, de veiligheid van de burgerbevolking te waarborgen en het dossier van Palestijnse gevangenen op te volgen”, zegt Wennesland in een verklaring. “Ik zal blijven samenwerken met alle relevante partijen om de situatie dringend te de-escaleren.”


Bronvermelding:
Datum:        08-08-2022
Beeld:          De terroristen van de Al Quds Brigades (PIJ) lijken steeds maar jonger te worden. Dit jonge meisje van de Al Quds Brigades (PIJ) is klaar om ‘martelares’ te worden… [beeldbron: Albawaba]
Website:      brabosh.com


 

 

 

EN / NL/ עב