Een golf van zelfmoorden in haar geboorteplaats zette een 17-jarige Israëlische studente ertoe aan een 30 uur durende cursus emotionele eerste hulp voor tieners te ontwikkelen om zelfmoord te voorkomen.

Vier jaar geleden, toen Maayan Cohen, nu 17, in de achtste klas zat, raakte ze in een diepe depressie. Ze zei dat ze uren huilde en dacht: “niemand kan me begrijpen.” Ze voelde zich geïsoleerd en alleen.

Toen pleegde de zus van een van haar vrienden zelfmoord en dat leidde tot een golf van andere zelfmoorden in haar stad Beit Shemesh, zowel onder tieners als onder volwassenen.

Tijdens de pandemie werd het alleen maar erger. Uit gegevens blijkt dat sinds het begin van Covid-19 het gebruik van antidepressiva en antipsychotica onder Israëlische tienermeisjes enorm is gestegen en het aantal diagnoses van klinische depressie is verdubbeld.

Dit alles inspireerde Maayan – met de hulp van het Israëlische trainingsprogramma voor jeugdleiderschap LEAD en de professionals in de geestelijke gezondheidszorg van hulplijnnetwerk ERAN – om te helpen bij het ontwikkelen van een gratis online cursus voor tieners.

Ze noemt deze cursus informeel ‘Eerste hulp voor de ziel’.

De cursus van 30 uur leidt studenten op om te identificeren of mensen in nood verkeren, hoe ze met traumatische situaties moeten omgaan en hoe ze andere mensen door emotionele crises kunnen helpen.

Cohen, geschreven door de professionals van ERAN, gaf advies om het geschikt te maken voor tieners.

Ongeveer 3.000 mensen hebben zich al aangemeld voor het pilotprogramma, dat bestaat uit opgenomen videosessies zodat deelnemers op hun gemak kunnen kijken.

Het is gepland om deel uit te maken van het gratis onderwijsportaal van de Israëlische regering, CampusIL , dat naar verwachting nog veel meer duizenden deelnemers zal trekken.

Minder slapen en meer helpen

Maayan, de oudste van een gezin van zes kinderen in Beit Shemesh, zegt dat ze zich inzet om ‘minder te slapen en meer mensen te helpen’.

Ze spreekt op snelkiesnummers en maakt snel haar punt voordat ze doorgaat naar de volgende.

Maayan legde uit dat het idee voor EHBO voor de Ziel bij haar kwam toen ze vorig jaar een reguliere EHBO-cursus volgde.

“Ik leerde wat ik moest doen als iemand necrose in zijn voet zou krijgen”, vertelde Maayan aan ISRAEL21c.

“Ik zat daar en dacht: ‘Hoe vaak zal ik ooit iemand tegenkomen die zo’n hulp nodig heeft?’ Toen realiseerde ik me dat ik al andere tieners had ontmoet die emotionele hulp nodig hadden.”

Ze zocht online naar een cursus over het helpen van mensen in emotionele nood, maar de enige die ze vond kostte 1.000 shekels.

Toen benaderde ze haar programmaleiders bij LEAD , waar ze de afgelopen twee jaar bij betrokken is, over het ontwikkelen van een gratis online cursus om tieners te helpen eerste hulp aan de ziel te geven.

LEAD-deelnemers hebben ongeveer 700 sociale initiatieven gegenereerd sinds de organisatie in 1999 werd opgericht door de Israëlische zakenlieden Morris Kahn en Eliav Zakay.

Een eerste stap
Maayan’s EHBO-programma is nog maar het begin voor mensen om hulp te krijgen.

‘We doen niet alsof we psychologen zijn’, zei ze. “Net zoals hulpverleners op straat geen dokters zijn. Lichamelijk zieke mensen worden naar ziekenhuizen gebracht en we kunnen mensen in nood aanraden om naar psychologen te gaan.”

Hoewel haar ouders haar situatie begrepen en haar naar een psycholoog brachten om hulp te krijgen, vindt Maayan dat de emotionele behoeften van jonge mensen te vaak niet serieus genoeg worden genomen. “Een vrouw zei tegen me: ‘Waar moet je je druk over maken? U heeft geen hypotheek of kinderen om voor te zorgen. Wat is het probleem? De tijd van de adolescentie is erg moeilijk,” zei ze. “Vaak hebben tieners het gevoel dat ze in tranen kunnen uitbarsten en dat niemand ze begrijpt. Maar we willen dat tieners weten dat als jij denkt dat je alleen bent, anderen dat ook denken.”

Een praktische tip, zei ze, is om “bij iemand te zijn die eruitziet alsof ze pijn hebben, zelfs als ze je vertellen om ze met rust te laten.”

Ze raadt ook aan om ze aan een soort sport te laten doen. ‘Vraag of ze met je willen wandelen,’ zei ze. “Dat helpt.”

Maayan hoopt dat dit programma meer zelfmoorden zal helpen voorkomen. Door haar eigen ervaringen voelt ze dat ze een gevoeligheid heeft ontwikkeld voor de pijn van andere mensen.

Een vriend vertelde me dat mijn hart als een open wond is”, zei Maayan. “Maar dat is wat ik kan gebruiken om andere mensen te helpen.”


Bronvermelding:
Datum:        21-11-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot
Website:      israelnieuws.nl


 

 

EN / NL/ עב