Shalom beste lezers,

Vandaag zijn de meeste raketten op het zuiden van het land gevallen, de grootste stad die daar geraakt werd was Beer Sheva, terwijl tegelijkertijd Asqelon onder vuur werd genomen. Het is voor het eerst dat er tegelijkertijd in twee verschillende richtingen werd geschoten. Tientallen raketten kwamen op beide steden en de omliggende dorpen neer. Terwijl we dit schrijven blijft het alarm in het zuiden afgaan. Onze zus en zwager Tamar en Uzi hebben de gehele dag in het gedreun gezeten; zij wonen 18 km van Gazastad vandaan.

De Iron Dome, het Israelische afweergeschut, werkt uitstekend; het vangt tenminste 90% van de raketten in de lucht op, daarmee het ergste leed besparend, echter, het puin van beide raketten valt natuurlijk wel naar beneden en dat is ook levensgevaarlijk. Een aantal mensen is gedood door dit rondvliegend puin.

Israel heeft Hassan Abu Harbid, een hoge islamitische jihadleider, uitgeschakeld en heeft kleine onderzeeër vernietigd, welke klaarlag in een truck op het strand van Gaza en waarmee men een aanslag zou hebben willen plegen op Israel. Er staat ons nog op het netvlies gegrift dat er terroristen bij Zikim plotseling gewapend uit de zee het strand opkwamen, klaar om de mensen daar te overvallen, destijds in 2014, één van de griezeligste dingen die wij ooit hebben gezien.

Israel heeft vandaag in totaal vijfendertig hamas- en islamitische jihaddoelen in Gaza beschoten, de grote actie was en is om de ‘metrostad’ te verwoesten van waaruit de raketten steeds naar Israel worden afgeschoten. Er ligt dus een terreurstad onder Gaza waarbij de belangrijkste vertrekken onder scholen en ziekenhuizen liggen, dat maakt het uitschakelen van de terreurnetwerken zo moeilijk, eigenlijk ondoenlijk. We zien helaas dat de propagandamachine van hamas en fatah uitstekend werkt: zodra Israel aanvalt schermt men weer met het aantal doden waaronder vrouwen en kinderen. Media nemen de aantallen klakkeloos over zonder dat men dit onafhankelijk kan onderzoeken. Typerend is weer hoe de aantallen genoemd en vergeleken worden met de aantallen in Israel. In Gaza worden de vrouwen, kinderen en gewonden expliciet genoemd en van Israel worden de honderden gewonden niet genoemd. Dit subtiele verschil is toch een heel groot verschil en het is voldoende om de luisteraars op het verkeerde been te zetten. Wij vragen ons af of degenen die in Europa massaal de straat op zijn gegaan om tegen Israel te demonstreren, zich niet zouden schamen als ze erachter komen dat ze al die tijd een verwrongen waarheid hebben geloofd…

Gisteren vond er nog een ramp plaats: tijdens een Shavuoth samenkomst in een nog onafgebouwd gebouw waar stukken tribune met touw bevestigd bleken te zijn, zijn meer dan tweehonderdzestig mensen naar beneden gestort tijdens de gebedsdienst. Al deze mensen raakten gewond en twee zijn er overleden. Het verdriet over de ramp van de vertrapping op de berg Meron van twee weken geleden was nog lang niet verwerkt en nu dit weer.

Er is meermaals gedreigd vanuit hamas dat Tel Aviv vannacht weer zal worden beschoten. We zullen zien of dit inderdaad zal gebeuren. Wij bidden elke keer dat de raketten in het open veld of in zee terecht zullen komen. Een flinke scheringwind is nooit weg.

Met een hartelijk groet en nogmaals dank voor uw medeleven en gebed,

Karen en Yair Strijker.

EN / NL/ עב