Het gas werd gevonden in een gasveld dat bekend staat als Zeus-1, een van de negen gasvelden in een gebied dat gezamenlijk bekend staat als het Olympus-blok.

Het Brits-Griekse energiebedrijf Energean kondigde maandag de ontdekking aan van 13 miljard kubieke meter aardgas voor de kust van Israël. Het gas werd gevonden in een gasveld dat bekend staat als Zeus-1. Zeus is een van de negen gasvelden in een gebied dat gezamenlijk bekend staat als het Olympus-blok. “De Zeus-exploratieput, blok 12, voor de kust van Israël, heeft een commerciële ontdekking gedaan met voorlopige schattingen die aangeven dat de structuur 13,3 bcm winbare aardgasbronnen bevat,” zei Energean in een verklaring.

In de verklaring merkte men op dat de vondst de schattingen van voorboringen van 10-12 miljard kubieke centimeter (bcm) overschrijdt. De verklaring zei ook dat het aangrenzende Athena-gasveld 11,75 bcm aardgas bevat, wat 3,75 bcm meer is dan eerdere beramingen. De ontdekking zal welkom nieuws zijn in Europa, dat zijn energiebronnen sinds de Russische invasie van Oekraïne heeft gediversifieerd.

Israël zal de Europese Unie voorzien van aardgas dat via Egypte wordt verscheept onder de voorwaarden van een trilaterale overeenkomst die in juni is ondertekend. Het Israëlische gas zal in Egyptische faciliteiten worden omgezet in vloeibaar aardgas (LNG) voordat het naar Europa wordt overgebracht. Israël heeft geen eigen LNG-faciliteiten.

Energean zei dat het nu van plan is om boringen uit te voeren in het Hercules-veld.

Bron: United With Israel
Auteur: Pesach Benson, TPS
Afbeelding: Pixabay

 

EN / NL/ עב