Hisham al-Sayed, die werd vrijgelaten nadat hij bijna tien jaar gevangen had gezeten door Hamas, “kan niet praten, hij heeft geen stem en hij kan zich niets herinneren”, vertelde zijn vader aan verslaggevers.
De vader van Hisham al-Sayed, een Israëlische moslimbedoeïen die zaterdag werd vrijgelaten nadat hij bijna tien jaar in Hamas-gevangenschap in de Gazastrook had doorgebracht, riep de Arabische wereld maandag op om duidelijk stelling te nemen tegen de terroristische organisatie.
Al-Sayed, 37, wordt behandeld in het Ichilov-ziekenhuis in Tel Aviv na zijn terugkeer op zaterdag en verkeert naar verluidt in een slechte mentale conditie. Volgens zijn familie lijdt hij aan schizofrenie en kwam hij in 2015 in een moment van mentale nood de Gazastrook binnen.
Zijn vader, Sha’ban al-Sayed, sprak met de pers vanuit het ziekenhuis.
“We willen dat de Arabische wereld, en met name de Arabische samenleving in Israël, haar mening laat horen: wat vindt zij ervan dat mensen op hun werkplekken, en vrouwen in traditionele bedoeïenenkleding, zijn ontvoerd en vermoord?”
Bedoeïenen, Arabieren en anderen behoorden tot de 1.200 mensen die werden vermoord tijdens het bloedbad van Hamas op 7 oktober 2023, “en de Arabische wereld sprak zich er niet over uit”, vervolgde hij.
Met betrekking tot de terugkeer van zijn zoon zei hij: “We waren blij dat we hem konden omhelzen, maar toen ik hem in mijn armen hield, zag ik dat ik iets vasthield dat niet menselijk is. Het ziet er menselijk uit, maar is niet menselijk.”
Hisham “weet niet hoe hij moet praten, hij heeft geen stem, hij herinnert zich niets”, zei hij. “Het geeft gewoon het gevoel dat hij niet in het gezelschap van mensen is gehouden, en wij zijn daar boos over en willen een antwoord – waarom gebeurt dit met de gijzelaars?”
Hamas heeft “kleine politiek bedreven op de rug van een geestelijk gehandicapte persoon”, voegde hij toe.
Tijdens de gevangenschap van zijn zoon, “hebben we een beroep gedaan op sjeiks, mukhtars en clans in Gaza, maar ze hebben ons weggestuurd,” zei hij. “Hamas heeft deze mensen niet toegestaan om te handelen. Het is waar dat [mijn zoon] op zijn voeten wordt gezien, maar zijn toestand is erg moeilijk.”
Ook de Ethiopisch-Joodse Israëliër Avera Mengistu werd zaterdag vrijgelaten. Zij zat gevangen sinds haar aankomst in de Palestijnse enclave in 2014.
“Onze geliefde Avra is bij ons thuisgekomen. Ik kan niet in woorden uitdrukken wat het hart voelt,” vertelde Mengistu’s broer, Ilan, aan journalisten op de persconferentie op maandag in het Ichilov-ziekenhuis. “In deze momenten zijn onze harten vervuld van diepe dankbaarheid aan de Schepper—we hebben nieuw leven gekregen,” voegde hij toe.
Avera’s terugkeer “markeert het begin van genezing voor onze familie, het begin van het herstellen van vertrouwen tussen de gemeenschap en de natie”, zei hij. “Jullie terugkeer na een decennium is een moment van hoop en vreugde, een lichtstraal en troost te midden van de pijn en het lijden dat we allemaal hebben doorstaan sinds 7 oktober.”
Het revalidatieproces van zijn broer zal lang en moeilijk zijn, maar zijn familie zal er zijn om hem te steunen op zijn pad “om terug te keren naar het leven”, zei hij.
Hij maakte van de gelegenheid gebruik om Israël op te roepen de inspanningen te verdubbelen om de terugkeer van de resterende gijzelaars te bewerkstelligen.
“We mogen deze situatie niet laten voortduren. Ik smeek u: laat u niet misleiden door de prachtige foto’s van degenen die terugkeren uit gevangenschap. Achter de glimlach en de vreugde liggen onomkeerbare mentale en fysieke littekens,” zei hij.
De families van de bevrijde gijzelaars Omer Shem Tov, Omer Wenkert, Eliya Cohen en Tal Shoham, die 500 dagen gevangen zaten, hadden maandag dezelfde littekens.
In een interview met de pers in het Rabin Medisch Centrum vertelde Shelly, de moeder van Shem Tov, dat Omer 450 dagen alleen in een donkere tunnel werd vastgehouden.
Tijdens zijn gevangenschap droomde hij ervan zijn hoofd op de schoot van zijn moeder te leggen en met zijn vader op de motor te gaan rijden, vertelde ze.
Niva, de moeder van Wenkert, zei dat haar zoon nooit medische behandeling heeft gehad voor zijn colitis, een chronische aandoening van hem.
“Omer heeft de gevangenschap overwonnen”, merkte ze op, en voegde eraan toe dat “onze strijd doorgaat totdat de laatste gijzelaar thuis is.”
Terroristen in Gaza houden nog steeds 63 gijzelaars vast, waarvan er 36 vermoedelijk overleden zijn. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu herhaalde zondag de toezegging van de regering om alle gijzelaars terug te halen.
Bronvermelding
Datum: 24 februari 2025
Auteur: JNS
Afbeelding: Hisham Shaaban al-Sayed, 35. Foto: Met dank aan het Hostages and Missing Families Forum.