In het Kamerdebat werd donderdag uitgebreid gesproken over zingen in de kerk. Eerder maakte premier Mark Rutte tijdens een persconferentie bekend dat zingen in de kerk nog niet is toegestaan in verband met een verhoogde kans op besmetting met het coronavirus. In het debat, een dag later, bleek het echter te gaan om een “dringend advies”. Zingen in de kerk is dus niet verboden, hoewel dat op de persconferentie wel zo overkwam.

“Zingen in een groep kan niet”, was Rutte wederom duidelijk in het debat. “Dus ook niet in de kerk. Dat gaat gewoon niet. Het zijn te grote risico’s. Dus dan gaan we de Psalmen voorlezen.” SGP-voorman Kees van der Staaij reageerde vrij snel. Hij zei te begrijpen dat men voorzichtig is, maar niet te snappen dat de premier de indruk wekte dat zingen in de kerk ook daadwerkelijk is verboden. “Hoe kan het dat er niet eerst gekeken wordt welke mogelijkheden er zijn om risico’s te beperken? Denk aan de 1,5 meter, thuisblijven bij klachten, goede ventilatie en ingetogen zingen. Ik hoor gewoon van het RIVM dat dat best zou kunnen. De minister-president trekt dan wel heel verregaande conclusies door te zeggen dat we het anders gaan doen. Dat raakt ook de godsdienstvrijheid. Zo werkt het toch niet?”

“Er ligt geen goed onderzoek, maar toch wordt er een strengere maatregel aangekondigd.”

“De adviezen over meezingen, spreekkoren en schreeuwen zijn vrij stevig”, reageert Rutte. “Niet de zangkoren vanaf het podium, daar is wel iets mogelijk. Als er nieuwe inzichten ontstaan, prima. Op dit moment zijn die inzichten zoals ik ze noem en daar moeten we naar handelen.” Volgens Van der Staaij zijn die inzichten echter niet eenduidig: “Er ligt geen goed onderzoek maar toch wordt er een strengere maatregel aangekondigd. Minister De Jonge zegt ook dat de onderzoeken eenduidig zijn, maar dan ben ik wel benieuwd waar u dat vandaan haalt. Ik kom het niet tegen. Ik lees wel dat er veel onduidelijk is en dat er nog onderzoek wordt gedaan. Als we van alle dingen die nog onduidelijk zijn zeggen: doe het maar niet. Dat gaat wel heel ver.”

De minister-president stelt vervolgens dat op dit moment echt het advies is om niet te zingen in de kerk. Maar hij zegt er wel direct bij dat het kabinet blijft zoeken naar mogelijkheden om dit wel veilig te kunnen gaan doen. “Als dat tot nieuwe inzichten leidt waardoor we dingen kunnen verruimen: alsjeblieft! Ik heb ook liever dat ik mensen hoor zingen als ik langs een kerk loop in plaats van dat ik me afvraag of ze wel open zijn.”

“We weten nog heel veel niet”, gaat minister Hugo de Jonge even later door op het onderwerp. “Maar wat we wel weten is dat zingen heel veel risico op verspreiding met zich meebrengt, zelfs als je de 1,5 meter handhaaft. We vinden het daarom verstandig om dat advies te geven aan kerken. Dat is niet een advies wat je vervolgens in een verordening zet en vervolgens de voorzitter van de veiligheidsraad vraagt om het te handhaven. Zo moeten we niet met kerken omgaan, denk ik. Ze hebben een grondwettelijke bescherming. Godsdienstvrijheid is een groot goed en die spanning voelen we wel. Wij zien eigenlijk vooral kerkgenootschappen die het ongelooflijk goed doen en het goed willen doen. Ze voelen zich verantwoordelijk voor de mensen in de kerk.”

“We gaan het niet in een verordening zetten. Zo moet je niet met kerken omgaan.”

Van der Staaij stelt vervolgens blij te zijn dat er geen verbod is of komt op zingen maar dat het bij een advies blijft. “Natuurlijk is het duidelijk dat voorzichtigheid op zijn plaats is. Daarom zag je dat heel veel kerken ervoor kozen om nog niet te zingen. Andere kerken zeiden: we nemen heel veel voorzorgsmaatregelen en hebben wel het idee dat het daardoor kan. Het is goed dat dit gesprek wordt vervolgd. Ik heb nog wel een vraag omdat ook de minister-president daar net over sprak. Er zou een stevig advies van het Outbreak Management Team (OMT) liggen. Dat heb ik niet kunnen terugvinden. De strekking was, dacht ik: we weten het niet zo goed, dus doe voorzichtig.”

“Bij geforceerd stemgeluid is het risico op verspreiding gewoon groot”, reageert De Jonge. “Dat is bijvoorbeeld samenzang. We weten ook uit tal van voorbeelden, ook internationaal, dat veel van de spreading events dit type uiting is geweest. Daar waarschuwt het OMT voor. Ik vind dat we in gesprek met kerken het eerlijke verhaal moeten vertellen: het is echt een risico. Doe het niet. Maar we gaan wel op een normale manier het gesprek aan met de kerken. Dus we gaan er geen verordening over maken.” De minister garandeert dat er geen verbod op samenzang zal komen. Ook beloofde hij dat een ‘psalmenpolitie’ achterwege blijft.


Bronvermelding:
Datum:        26-06-2020
Auteur:        Patrick Simons
Beeld:          CIP
Website:      cip.nl


Noot van de Redactie:
Voor alle artikelen die op deze website worden geplaats geldt dat de publicaties niet noodzakelijk het standpunt of de mening weer van RadioIsrael.nl weergegeven.

EN / NL/ עב