TAAL

nlendeiwrues

Nieuwste uitzendingen

Datum:
Serie:
Duur:
57:29
Hits:
3163
Toelichting:

Dr. Yigal Ben-Shalom is voorzitter van The Association for Yemenite Society, Culture, Research and Documentation, een Israëlische organisatie die zich onder andere inzet voor het behoud van cultuur en geschiedenis van Jemenitische Joden. Dr. Ben-Shalom promoveerde aan de universiteit van Haifa en was eerder onder meer actief als directeur van de sociale dienst in Israël en directeur-generaal voor het ministerie van Arbeid en Sociale zaken in Israël.

De alija vanuit Jemen naar Israël kwam eind 19e eeuw op gang en is sinds die tijd steeds doorgegaan. Vooral rond 1949, na de uitroeping van de staat Israël, zijn veel Joden uit Jemen gevlucht naar Israël. Er zijn vandaag de dag nog steeds ongeveer 1000 Joden in Jemen, ze wonen in Sanaa en omgeving. De Joodse gemeenschap woont sinds 2500 jaar in Jemen, en tot heden was er een presidentiële wet waardoor de Joden werden beschermd. Een paar maanden geleden echter, toen de president van Jemen werd afgezet, werd de situatie een stuk onduidelijker. Het is niet helder hoe de situatie nu is in Sanaa. Er zijn rebellen actief, gelieerd aan Al-Qaeda, en het is onduidelijk wat er met de Joden zal gebeuren. Er zijn pogingen ondernomen om de Joden in Sanaa te overtuigen om alija te maken. Alle instanties zijn erbij betrokken om hun veiligheid in het onrustige gebied te garanderen, en hen voor te bereiden op elk mogelijk scenario. De Joden in Jemen zijn zich niet bewust van het ernstige gevaar waaraan ze blootgesteld zijn. “Tot dit moment hebben ze nog de mogelijkheid om uit eigen wil het land te verlaten”, aldus dr. Ben-Shalom, “en daar proberen we ze van te overtuigen. Er zijn een aantal families die willen vertrekken, en een aantal die het in overweging nemen. Ik maak me ernstige zorgen over hun lot. Ze zien er namelijk zichtbaar Joods uit. De jonge meisjes lopen het grootste gevaar, want als zij wees worden, zijn ze volgens de Jemenistische wet verplicht zich te bekeren tot de islam.”

Yigals vrouw Ahuva is ook bij het gesprek aanwezig, en heeft ook een bijzonder verhaal. Haar grootouders kwamen in de jaren 50 vanuit Irak naar Israël, (joodse vluchtelingenstroom uit arabische landen), haar moeder was toen nog een klein meisje. Het hele thema van de joodse vluchtelingen uit de arabische landen is een naar mijn bescheiden mening schandalig onderbelicht thema. Omdat ze zo goed zijn opgenomen in de Israëlische samenleving, is het uiteraard niet meer zo’n probleem als het geval is bij de palestijnse vluchtelingen in Syrie en Libanon, die nog steeds in refugee camps wonen.

Speler heeft JavaScript nodig
Ga naar boven