TAAL

nlendeiwrues

110701

Verdubbeling aantal klanten Israël Producten Centrum na klacht Economische Zaken

Mooi en bijzonder nieuws vanuit Christenen voor Israël. Nadat er via verschillende kanalen een oproep werd gedaan om producten te kopen bij het Israël Producten Centrum in Nijkerk, werd daar door een groot aantal mensen gehoor aan gegeven. Aanleiding was een bezoek van ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken die stelden dat de winkel zich niet aan de Europese richtlijnen hield door te vermelden dat producten uit Israël komen.

Joop Soesan schrijft op Joods.nl gesproken te hebben met Pieter van Oordt van Christenen voor Israël. Die vertelde hem dat er afgelopen zaterdag een verdubbeling was te zien van het aantal bezoekers in de winkel en dat ook de online bestellingen fors in de afgelopen dagen fors zijn toegenomen. Er zijn zelfs extra krachten opgeroepen om alle orders op de juiste manier te kunnen verwerken.

De organisatie kreeg vorige week een onaangekondigd bezoek van het ministerie van Economische Zaken omdat men volgens hen niet de richtlijnen volgt die in 2015 door de Europese Commissie zijn opgesteld. Ook Nederland is met deze richtlijnen akkoord gegaan. De richtlijnen houden onder meer in dat de term 'product uit Israël' niet meer op het etiket vermeld mag worden van producten die zijn gemaakt in Judea, Samaria of op de Golan. In plaats daarvan moet er 'gemaakt op Westelijke Jordaanoever' met tussen haakjes 'Israëlische nederzetting' staan. Wanneer producten uit bijvoorbeeld Bethlehem komen, moet er zelfs 'gemaakt in Palestina' op komen te staan, een niet erkend land.

CIP sprak over de kwestie met dominee Kees van Velzen die refereerde aan de Tweede Wereldoorlog en het een moderne 'kauft nich bei Juden' noemde. Dit interview verschijnt morgen op CIP.nl.

Bronvermelding:
Datum           9 juli 2019
Auteur           CIP
Foto:             Christenen voor Israel
Website        
https://cip.nl/

Ga naar boven