TAAL

nlendeiwrues

100701

Christenen voor Israël krijgt berisping van ministerie van Economische Zaken

Christenen voor Israël heeft een berisping gekregen van het ministerie van Economische Zaken. De organisatie verkoopt producten waarvan het etiket niet voldoet aan Europese richtlijnen.

Nijkerk

CvI-directeur Rutger van Oordt schrijft op de website van de organisatie over een bezoek van het ministerie aan het Israël Producten Centrum in Nijkerk. Zij wezen op een richtlijn van de Europese Commissie uit 2015. Daarin staat dat producten uit Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet verkocht mogen worden onder het label ‘gemaakt in Israël’. En op producten uit Bethlehem, zoals handdoeken, moet ‘product uit Palestina’ komen te staan, schrijft Van Oordt.

De directeur betitelt dit als anti-Joodse maatregelen. ‘Etikettering was ooit bedoeld voor voedselveiligheid, maar nu is het geworden tot een politiek drukmiddel tegen de Joodse staat. We moeten spreken over ‘kolonisten’ en ‘nederzettingen’ om de Joodse staat verder te criminaliseren.’

boete

Van Oordt meldt in zijn artikel niet wat de organisatie precies gaan doen met de etiketten. Maar volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit krijgt Christenen voor Israël een hoge boete als er niets verandert, schrijft het Reformatorisch Dagblad.

Van Oordt stelt dat het in Europa slechts een paar producten betreft. Hij vindt dan ook dat de overheid met een kanon op een mug schiet. Ondertussen raadt hij aan om ‘juist nu wijn te kopen uit Judea, Hebron. Bijvoorbeeld Jerusalem Hills of Isaac’s Ram’.

The Rights Forum, een organisatie die is opgericht door oud-premier Dries van Agt, reageert fel op het artikel van CvI. ‘Bijbelse visioenen gaan voor hen boven mensenrechten en internationaal recht’, stelt de organisatie. ‘Het is een vorm van religieus extremisme die zij delen met de kolonisten die in Hebron de Jerusalem Hills- en Isaac’s Ram-wijnen produceren.’ Volgens The Rights Forum is de wijnindustrie van groot belang voor het Israëlische koloniseringsproject. Dat zou gepaard gaan met ‘grootschalig misbruik van het etiket Made in Israel’.

 

Bron: Nederlands Dagblad

Ga naar boven