TAAL

nlendeiwrues

 080701

Jordanië kant zich tegen elk akkoord als Palestijnen geen eigen soevereine staat krijgen

De Jordaanse premier Omar Razzaz, geboren in 1961 uit Syrische ouders, zei op zondag dat Jordanië geen enkel vredesakkoord met Israël zal accepteren dat het legitieme recht van de Palestijnen om een eigen staat te vestigen negeert.

In gesprekken met de regeringsleider van de Palestijnse Autoriteit (PA), Mohammad Shtayyeh, benadrukte Razzaz de steun van Jordanië voor de Palestijnen in het licht van 'Israëlische agressie', meldde het persbureau Xinhua.

Jordanië accepteert geen enkele deal of oplossing die "de bezetting niet beëindigt en leidt tot de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat langs de grenzen van Oost-Jeruzalem in 1967 als hoofdstad", aldus de Jordaanse premier.

Elke economische oplossing als een alternatief voor een politieke oplossing zal ook niet worden geaccepteerd, voegde hij eraan toe, verwijzend naar de door de VS geleide Bahrain-workshop die eind juni plaatsvond en waarin de VS het economische deel van zijn vredesplan onthulden. Jordanië was een van de Arabische landen die de conferentie in Bahrein bijwoonde. Egypte, Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië namen ook deel.

Premier Razzaz benadrukte ook de rol van Jordanië bij het beschermen van de heilige plaatsen in Jeruzalem, en zei dat zijn land nooit zijn bewaring over de islamitische heilige plaatsen in de stad zal afstaan. Shtayyeh prees de Jordaanse steun voor de Palestijnen in het verdedigen van hun legitieme rechten, aldus Xinhua. De twee partijen ondertekenden twee memoranda van overeenstemming over samenwerking na de vergadering.

Jordanië bezette en annexeerde Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever, en 'Oost'-Jeruzalem (Jeruzalem dus) tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948-1949, maar verloor die gebieden opnieuw aan Israël na een mislukte agressie tijdens de Zesdaagse Oorlog van juni 1967. Op 26 oktober 1994 erkende Jordanië het bestaansrecht van Israël en sloot een vredesakkoord met de Joodse staat.

- - - - -
Bronvermelding
Datum:         08-07-2019
Auteur:         Brabosh
Website:       https://brabosh.com/

– – – – –
Ga naar boven