TAAL

nlendeiwrues

Untitled design 2019 06 06T095257.109

 

Techniek: 'Tree Tube' voedt de boom, beschermt de weg

Bomen langs wegen en fietspaden zijn mooi, maar wanneer de wortels groeien, kunnen ze bestrating en asfalt omhoog duwen en lastig struikelblokken vormen. De Israëlische agrarische startup FrizWeed uit Ramat Gan ontwikkelde een buis die de boom voedt en onder controle houdt.

Bomen gaan dood als hun wortels niet vrij kunnen groeien en voldoende voeding kunnen opnemen, en de wortels zullen de bestrating wegdrukken als ze geen beter alternatief hebben om uit te breiden.

FrizWeed uit Ramat Gan, een Israëlische duurzame landbouw startup, ontwikkelde na een gesprek met landschaps­architekten de 'Tree Tube', een 'veilige tunnel' dat deze problemen aanpakt. Het is een lichtgewicht systeem van staal en kunststof, waarin stedelijke boomwortels kunnen groeien en worden gevoed, zonder het plaveisel te beschadigen.

In de TreeTube bevindt zich een bodemsubstraat en een uniek geïntegreerd beluchtings- en bewateringssysteem dat kan worden gecombineerd met vele soorten besturings- en controlesystemen.

De eerste twee TreeTube-installaties werden in februari geplaatst in Jaffa, in het zuiden van Tel Aviv. Binnenkort zullen er nog acht andere worden geïnstalleerd in de buitenwijk van Tel Aviv, Hod Hasharon, als onderdeel van een project voor de reconstructie van straten. Er lopen gesprekken met met ingenieurs en landschapsarchitecten over enkele grote projecten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Bron: www.israeltoday.nl

 

+++++++++

 

 

Ga naar boven