TAAL

nlendeiwrues

Untitled design 34

Nederlandse senator beweert dat Joden zich ‘als makke lammetjes’ naar de gaskamers lieten voeren

Een Nederlandse rechtse senator zei dat Joden tijdens de Holocaust naar gaskamers werden gedreven ‘als makke lammetjes.’ Oud brigade-generaal Toine Beukering, die dinsdag lid was geworden van de Eerste Kamer van het Nederlandse parlement, deed de bewering in een interview gepubliceerd op zaterdag 8 juni ’19 in het Nederlandse dagblad De Telegraaf.

De Holocaust was blijkbaar nog niet erg genoeg voor de Joden, vandaar “effe lekker natrappen” om de ellende er nog dieper in te schoppen, moet de oud-generaal gedacht hebben.

Als parlementslid voor de rechtse partij Forum voor Democratie, dwaalde Beukering af naar het onderwerp tijdens een lezing over zijn kandidatuur voor de spreker van de Nederlandse Senaat. Herinnerend aan zijn jarenlange dienst in de Nederlandse strijdkrachten, zei hij dat de Holocaust een van de redenen was waarom hij dienst nam in het leger:

Ik heb als klein jongetje een boekenkast vol gelezen over de Shoah. Ik ben altijd geïntrigeerd geweest hoe dat toch kan. Dat de Joden – zo’n dapper strijdbaar volk – als makke lammetjes gewoon door de gaskamers werden gejaagd. Dat heeft me altijd gefascineerd. Ik heb nooit het echte antwoord gevonden. Maar een ding voor mij: dat nooit meer. Daarom heb ik 40 jaar een uniform gedragen en ben ik over de hele wereld gereisd.

Gevraagd om meer uitleg over die ‘makke lammetjes’ antwoorddeBeukering:

Nou, er is heel weinig verzet geweest. Verzet door de Joden. Ontsnappingen. Dat soort zaken. Daar zijn allerlei redenen voor, maar het is een triest verhaal dat nooit meer mag gebeuren. Afgevoerd, hè. Ze zijn niet vrijwillig gegaan. Er is weinig verzet geweest, heb ik gezegd. Ik beledig daar niemand mee.

Op Facebook reageerde Ronny Naftaniel, vice-voorzitter van de Central Jewish Organization of Dutch Jews, op de uitspraken van Beukering met “Joden hebben behoorlijk wat weerstand opgebouwd. Vaak in hopeloze situaties. ‘Zachtmoedige lammeren’ is een mythe,” aldus Naftaniel en vervolgde:

Ik fris uw geheugen even op, senator Beukering: Gerhard Badrian, Walter Susskind, Maurits Kiek, Sally Noach, Ernst Cahn, Otto Treumann, Herman Natkiel, Jacques vd Kar, Bennie Bluhm, Bill Minco, Ben Polak om maar een paar Joodse verzetsstrijders alleen in Nederland te noemen. Niets ‘makke lammetjes’.

Uiteraard zaten duizenden Joden in het verzet, zowel in Nederland, Frankrijk, Belgiê en elders in de door de n,azi’s bezette gebieden in Europa. Maar ook Joden binnen de concentratiekampen en in de getto’s organiseerden zich en bonden de strijd aan tegen hun beulen.

Denk maar bv aan de Sobibor Revolte, de opstand van een Sonderkommando in Auschwitz-Birkenau, de Opstand in het Gettovan Warschau, of de actie van de gebroeders Bielski die in 2008 verfilmd werden in ‘Defiance‘, het partizanenleger van Abba Kovner in het Getto van Vilno enz. enz.

Tussen 1941 en 1943 ontstonden ondergrondse verzetsbewegingen in ongeveer 100 Joodse getto’s in door de nazi’s bezette Oost-Europese landen. Hun belangrijkste doelen waren om opstanden te organiseren, uit de getto’s te komen en deel te nemen aan partizanen in de strijd tegen de Duitsers. De Joden wisten dat opstanden de Duitsers niet zouden tegenhouden en dat slechts een handjevol jagers erin zou slagen te ontsnappen om zich bij partizanen te voegen.

Toch namen de Joden de beslissing om zich te verzetten. Verder slaagden Joodse gevangenen er onder de meest ongunstige omstandigheden in om in sommige concentratiekampen van nazi’s en zelfs in de moordcentra van Treblinka, Sobibor en Auschwitz verzet en opstanden te initiëren. Andere kampopstanden vonden plaats in kampen zoals Kruszyna (1942), Minsk Mazowiecki (1943) en Janowska (1943). In een aantal kampen organiseerden gevangenen ontsnappingen om deel te nemen aan partizanen.

Datum: 12 juni 2019
Auteur: Algemeen Dagblad / Tobias den Hartog en Peter Winterman
Foto: Onbekend
Website: https://brabosh.com
Ga naar boven